Każdego dnia wiele osób spożywa przynajmniej jeden posiłek z zawartością mięsa. Ludzie często kupują wędliny w sklepach po jak najniższej cenie. Jednak czy to dobry wybór?

Coraz więcej konsumentów sięga jednak po te wyprodukowane w sposób naturalny. Są one pozbawione wszelkiego rodzaju substancji chemicznych i pochodzą od sprawdzonych hodowców, dostawców. Wybierając je, stawiamy na lepszą jakość i dbamy w ten sposób o nasze zdrowie. Jednak gdzie można kupić takie produkty i na co należy zwrócić uwagę?

Naturalne wędliny są sprzedawane przy hodowcach, w sklepach z ekologiczną żywnością, a także zaczynają pojawiać się w dużych sieciach handlowych na specjalnie wydzielonych i oznaczonych miejscach. Ponadto coraz częściej zakładane są strony internetowe oferujące naturalne wyroby mięsne. W swojej ofercie mają szereg różnych produktów – wędliny, konserwy, parówki, kiszki, kabanosy, podroby itd.

Kupując je, warto zwrócić uwagę na obecność specjalnych oznaczeń, które mówią o certyfikatach dotyczących ich pochodzenia. To właśnie one określają sposób hodowli, paszę jaką jest karmione dane zwierzę, w jaki sposób jest ona wytwarzana oraz dane o przebiegu produkcji i obróbki danego mięsa. Ważne, by nie było ono genetycznie modyfikowane, tak samo jego pasza. Należy zasięgnąć informacji o sposobie chowu itp. Istotne jest, by pokarm podawany zwierzęciu był odpowiednio hodowany – pozbawiony wykorzystywania sztucznych nawozów, oprysków. Ponadto zwierzęciu nie może być podawany żaden hormon ani antybiotyk – świadczy to o sztucznym przyroście masy, co skutkuje większą ilością wody i spulchniaczy niż mięsa.

Wędliny Warszawa – sprawdź ofertę rodzinnej masarni – dowiedz się więcej

Produkt nie może zawierać sztucznych konserwantów, barwników, wzmacniaczy smaku – wówczas nie mamy do czynienia z naturalnymi wędlinami. Produkcja powinna doprowadzić do pozbawienia mięsa jak największej ilości wody. Natomiast konserwacja powinna następować poprzez użycie soli i odpowiedniej obróbce termicznej – wędzenie naturalnym drewnem, peklowanie w solance, duszenie, gotowanie, smażenie, suszenie itp. To pozwala na wyeliminowanie szkodliwych substancji, które są coraz częściej stosowane w masowej produkcji. Naturalne wędliny i przetwory mięsne mają zdecydowanie krótszy czas przydatności do spożycia niż te pochodzące z produkcji mechanicznej z uwagi na brak chemicznych konserwantów.

Kolejną cechą odróżniającą produkty naturalne jest niestety ich wyższa cena. Jednak warto się zastanowić czy chcemy kupić pełnowartościowy i zdrowy pokarm za trochę wyższą cenę, czy może wolimy wybrać te gorsze jakościowo, ale za mniejszą cenę.

Pewnie przysłowie mówi “jesteś tym co jesz”. Dlatego warto zadbać o odpowiednią jakość kupowanych przez nas produktów mięsnych. Te naturalne przyniosą o wiele więcej korzyści dla naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to, co znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego. W końcu zdecydowanie lepiej jest kupić produkt, który ma w sobie 100% mięsa niż ten, który ma go zaledwie 60% a resztę stanowią konserwanty, spulchniacze, wzmacniacze smaku, a nawet barwniki.

http://www.alotti.pl/wp-content/uploads/2018/07/wędliny5-1024x682.jpghttp://www.alotti.pl/wp-content/uploads/2018/07/wędliny5-150x150.jpgSebastianRozrywkaKażdego dnia wiele osób spożywa przynajmniej jeden posiłek z zawartością mięsa. Ludzie często kupują wędliny w sklepach po jak najniższej cenie. Jednak czy to dobry wybór? Coraz więcej konsumentów sięga jednak po te wyprodukowane w sposób naturalny. Są one pozbawione wszelkiego rodzaju substancji chemicznych i pochodzą od sprawdzonych hodowców, dostawców....